image Intro til min nye blog! image Race ITU VM Avignon i Frankrig!

Svømning

Du behøver ikke være begrænset af, at du ikke har lært crawl, da du var ung. Jeg oplever ofte, at crawl betragtes som en hindring, men det behøver det jo ikke være, da crawl er den teknisk letteste svømmestil at lære. Rigtig mange af os, der er født før 70’erne, begyndte vores svømmebarndom med, at svømme-underviserne prøvede at lære os brystsvømning. Det var kun, hvis vi fortsatte med at gå til svømning, at vi lærte crawl.  

Det er bl.a. en af grundene til, at vi begynder at lære crawl til børn allerede fra 2-3-års alderen. Koordination mellem arme og ben er betydeligt lettere end i brystsvømning. Vi er faktisk er født med evnen til hundesvømning. Det ser I, hvis I tager jeres baby – hvis babyen kan lide at være i vandet – med i svømmehallen. Så ser I, at deres bevægelsesmønster rent pr. refleks ligner hundesvømning.   

Triathlon og svømning! 

Svømning er den mest teknisk krævende af de tre discipliner i triathlon. Det er oftest den, der holder folk tilbage fra at give sig i lag med længere distancer eller med triathlon i det hele taget, bl.a. fordi de først er nødt til at lære stilarten crawl. Jeg oplever, at for mange er svømning bare noget, der skal overstås, så de kan komme videre med de andre discipliner, som de synes er sjovere. Men kunsten er jo netop i triathlon at blive god til alle tre discipliner. Det kræver, at du er ligeså engageret og træningsvillig, når du skal svømme-træner, som når du skal cykle- og løbetræne. Du skal også i svømning være åben for at lære din krop det rigtige bevægelsesmønster. Når du har investeret den rigtige – for dig – mængde energi og de optimale træningsmeter i vandet, vil du forbedre dig og være effektiv, når du svømmetræner. 

Og ikke at forglemme: så bidrager din svømmetræning til en masse cardio-træning, som giver dig et endnu mere veltrænet hjerte, som kan pumpe blodet bedre rundt. Det kan du overføre til de andre to discipliner.  

Teknik, teknik, teknik! 

I svømning er det endnu vigtigere end med cykling og løb at arbejde med den rigtige teknik, da det gør det så meget lettere at svømme. Ofte kan få korrektioner betyde, at du bruger meget mindre energi, så svømning ikke længere føles som en kamp.  

Svømning kan ses som en rytmisk bevægelses-cyklus. Laves der kun en enkelt lille fejl i bevægelses-cyklus’en, kan det forårsage en større fejl i hele din svømmebevægelse. Ergo er det nødvendigt at have fokus på de vigtigste faser i svømmerytmen, nemlig udblæsningen, styre- og glide-bevægelser samt fremdrift.  

Nøglen til effektiv crawl-svømning ligger i din krops position i vandet og din måde at komme af med den gamle og ophobede luft. Desuden er det vigtigt, hvor god du er til at være afslappet i armene, når du svømmer. Kun når alle faserne trinvist er gennemgået, og når du flittigt har trænet dem hver for sig, vil du mærke en markant forbedring af din svømning.  

Min erfaring er, at ”kampen med vandet” allerede begynder, når armene skal i vandet. Vandet bliver ofte angrebet med armene totalt spændte, og armtaget ”rives så at sige rundt.” Dermed bruges der enorme kræfter på at komme fremad, og mælkesyren hober sig op. Jo mere mælkesyre, der er, desto mere ilt har man brug for, og så begynder man at blive forpustet og hiver efter vejret, også selvom man er i god form. Det er alfa og omega at arbejde med vandet og ikke imod vandet. Vejen til en bedre svømning går altså gennem træning af teknikken. Der er ingen vej udenom. 

Svømning skal trænes med det formål, at du bliver god til det. Det skal gerne være indlysende: Skal vi ikke være god til alt det, vi arbejder med? Sådan er det bare ikke for mange, når det drejer sig om svømning. Mange tror, at vi kan svømme uden den helt store indsats. Der er en grund til, at konkurrencesvømmere træner to eller tre gange om dagen for at blive bedre. Omvendt skal du jo ikke være konkurrencesvømmer, så derfor slipper du betydeligt lettere om det, trods alt. Jeg anbefaler i forskellige perioder at svømme 2-4 gange om ugen – afhængig af, hvor mange timer du har til at træne. Vintermånederne er en rigtig god periode, mens det sner og blæser derude, og hvor cykling helt naturligt er på nedsat tid. 

Det er en rigtig god idé at få en svømmetræner til at se på din svømmestil, eller også må du melde dig ind et sted, hvor der er fælles svømmetræning eller i en tri-klub, så din svømmestil løbende kan blive korrigeret. Hvis du føler, du ikke rigtig kommer fremad, når du træner alene, så erkend, at du ikke kan gøre det alene. Det er nemlig spild af tid. 

Læs engang denne udtalelse fra en af mine kunder, som ikke har svømning som udgangspunkt: 

”Jeg var i svømmehallen i går morges, som altid, og det var den rene optur. Aldrig har jeg svømmet så hurtigt, ”afslappet” og effektivt. Jeg fandt ”musikken” i mine bevægelser og følte nærmest, at jeg dansede igennem vandet og kunne fortsætte for evigt. Jeg fik en bedre og bedre følelse for hver bane, jeg tog. Det var fantastisk. Francois Moneraux.” 

Denne oplevelse ved at svømme kunne jeg godt ønske mig for alle, der synes, at svømningen er en disciplin, der bare skal overstås. Det er faktisk en helt speciel følelse at glide ubesværet gennem vandet og at føle, at man er ét med vandet. 

Ironmancoach Susanne Nielsen
Personlig træning
Følg mig
Referencer

KMD · Copham · Oracle · Marsh · Dong
Og over 50 andre firma- og privatkunder.